Knuffels wassen

Kinderen zijn dol op hun knuffels. Ze slapen ermee, geven ze te eten, spelen er mee, leggen ze overal neer binnen en buiten. Ze maken een deel uit van hun leven. Na verloop van tijd worden de knuffels een beetje vies, smerig, krijgen een apart geurtje en moeten ze schoon gemaakt worden.

Hoe ga je als ouders om als een knuffel smerig is. Sommige kinderen vinden het niet leuk als ze hun geliefde knuffel zien "verdrinken" of niet meer hun eigen geurtje hebben. Een oplossing hiervoor is door twee dezelfde knuffels te hebben. Zo heb je er altijd een die schoon is en de andere die je kan wassen.

Een andere optie is om de knuffel in de wasmachine of in bad te stoppen. Als je de knuffel wilt wassen in de wasmachine is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

  • De knuffel heeft een felle kleur: Met kleurwasmiddel voorkom je dat de knuffel doffer wordt. Voorkomen kan je het natuurlijk nooit want gaande weg zal de kleur toch vervagen dit komt onder andere door zonlicht, slijtage en van het wassen zelf.
  • Speeltjes in knuffels: Het is verstandig om speeltjes eruit te halen.
  • Vulling van knuffels: Als de vulling van de knuffel van slechte kwaliteit is zal deze knuffel haar vorm verliezen. Is deze flink gevuld dan zal het wat langer duren voordat het droogt. Als er veel wol in een knuffel zit kan dit tot gevolg hebben dat de haren gaan  klitten en vervilten. Kammen en het gebruik van wasverzachter of een haardroger helpen om de vacht weer zachter te maken.
  • Een oudere of versleten knuffel kan je beter in een kussensloop, washandje of was hoes stoppen. Zo voorkom je dat de knuffel kapot gaat.

 

Op welke temperatuur kan je het best de knuffels wassen?

Vaak hebben knuffels een label, waarop staat aangegeven op welke temperatuur je ze kan wassen. Mocht je geen label hebben of is deze niet meer goed te lezen. Gebruik dan de knuffelwasprogramma die de wasmachine heeft. Heeft deze dat niet, kies dan de wol wasprogramma met een temperatuur tussen de 30 en 40 graden. Ook het is verstandig om een laag toerental te kiezen, zo voorkom je dat de knuffel gaat klonteren of ontploft. Wil je alle bacteriën dood hebben dan is het verstandig met een temperatuur van 60 graden de knuffels te wassen. 
 

Welke wasmiddel kan je het beste gebruiken voor je knuffels:

Je wilt de knuffels niet alleen schoon hebben maar ook zorgen dat zij snel hun oude, vertrouwde geur terug hebben. Ruik altijd even aan het wasmiddel dat je wilt gebruiken. Is deze geur geschikt voor je knuffel? Milde en neutrale wasmiddelen zorgen ervoor dat de geur van de knuffel sneller terug is.
Als je de knuffel met een handwasje wilt schoonmaken kies dan voor babyshampoo.

De beste manier om de knuffels te drogen is op een wasrek bij de verwarming.