Hoe worden knuffels gemaakt?

Er zijn verschillende soorten knuffels, waarvan de bekendste de knuffelbeer is.

Als eerste wordt er een tekening gemaakt van de knuffel. Kenmerken als kleur, formaat en andere zijn hierbij belangrijk. De tekening wordt eerst in 2D gemaakt (tweedimensioneel) en vervolgens met de computer opgezet in 3D (driedimensionaal). Als het omgezet is in 3D heb je al een echt beeld van hoe de knuffel eruit komt te zien.

Is de tekening goed dan zal knuffel worden aangekleed met het juiste materiaal, patroon en eventuele kledingstuk. Alle stukken worden aan elkaar genaaid, waarbij nog één stukje open blijft, zodat de knuffel opgevuld kan worden.

Het opvullen van de knuffel gebeurd met een stuff machine, welke katoen plukken of polyesterplukken erin blazen om de juiste knuffelvorm te krijgen. Sommige knuffels van exclusieve merken hebben eigen opvulmethodes.

De knuffelheid verschilt ook vaak in zachtheid door de keuze van het gebruikte materiaal. Vaak worden er mohair, velours of synthetische materialen gebruikt. Als de haartjes langer zijn is het materialen ook duurder.

Na de opvulling wordt de knuffel dichtgenaaid en krijgt het vaak een label mee als bijvoorbeeld CE. Daarnaast worden ze in Europa altijd goed getest in verband met de veiligheid voor kleine kinderen.